ECOC_LOGO

ВАРНА, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПЛОВДИВ И СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ В НАДПРЕВАРАТА ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Днес, 12 декември, г-н Стийв Грийн от Обединеното кралство, председател на Международното жури за подбор, което трябваше да определи кои от 8-те български градове – кандидати, ще продължат на втория етап от конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 в България, съобщи пред представители на медиите имената на градовете, преодоляли успешно първия етап от конкурса.
Варна, Велико Търново, Пловдив и София продължават в надпреварата за Европейска столица на културата, това е решението на журито, съобщи г-н Стийв Грийн и изказа своето задоволство от изключително големия интерес към конкурса за определяне на българския град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.
„Победители са всички български градове кандидати, те положиха много сериозни усилия в подготовката си за конкурса. С участието си в инициативата „Европейска столица на културата“ те натрупаха и много ценен опит и това ще им донесе немалки ползи, независимо от това кой ще спечели състезанието”, посочи министърът на културата д-р Петър Стоянович.
Г-н Карел Бартак – ръководител на отдел „Култура” към Генералната дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, също поздрави всички български градове, които участваха в първия етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.